Vladimir TismaneanuOmul acesta a petrecut 300 de zile si nopti in bunkere, adaposturi, sub rachete, bombe si drone, citind in fiecare seara mesajul catre natiunea ucraineana pe care Putin vrea sa o anihileze, mergand pe front, vizitand ranitii, decorand eroinele si eroii, incurajand copiii, facand apel la comunitatea democratica mondiala sa sprijine Ucraina.

Florin Negruţiu :

▶️ „America welcomes you, Mr. President”, scrie Joe Biden pe Facebook și postează această fotografie.

President Joe Biden walks with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, Wednesday, December 21, 2022, in the Center Hall of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

▶️ În pulover kaki, „de război”, Volodimir Zelenski, a ajuns la Casa Albă în probabil unul dintre cele mai importante moment care vor defini cursul războiului. Ținuta aleasă vrea să spună că nu e timp pentru costum și finețuri, războiul este o realitate cruntă care ar trebui să facă America să susțină în continuare Ucraina. Inclusiv cu sisteme Patriot și rachete cu rază lungă de acțiune.
▶️ Zelenski s-a dus în America într-o operațiune de „public relations”. Scopul său este să reîncălzească inima Americii într-un moment în care oboseala războiului i-a cuprins pe unii congressmeni care ar vrea un control mai amănunțit al fondurilor pentru înarmare dedicate Ucrainei.
▶️ Mă aștept ca discursul din Congres să fie unul extrem de personal și de puternic. Dacă noi, în Europa, suntem deseori cinici și blazați, cultura americană, inclusiv cea politică, este scena perfectă care să primească un erou. America, cea care ne-a dat nu doar Hollywood-ul, ci și marile discursuri ale marilor președinți americani, iubește eroii. Iar Zelenski este, așa cum l-a descris Joe Biden, un președinte care „a inspirat poporul ucrainean, poporul american și întreaga lume”.
▶️ CNN compară deja vizita lui Zelenski cu cea de acum 81 de ani a lui Winston Churchill, după atacul japonez de la Pearl Harbour. Atunci America și Europa au luptat împreună, situându-se de partea bună a istoriei. Azi, când un tiran sângeros precum Putin amenință întreaga lume este mai necesar ca oricând ca America să rămână alături de Europa, chiar dacă unii europeni au obosit.

 

Lasă un răspuns