Partidul Sinn Féin va încerca să formeze un guvern în Irlanda după ce, în urma alegerilor generale de sâmbătă, a primit mai multe voturi decât oricare alt partid – un rezultat istoric care a bulversat sistemul politic, potrivit Guardian, citat de Rador.
Duminică, în faţa susţinătorilor care au primit-o cu urale, lidera partidului, Mary Lou McDonald, a declarat că a avut loc o „revoluţie”, iar ea va încerca să formeze o coaliţie de guvernământ cu alte partide. „Actualul sistem nu mai este unul bipartit”, a spus ea.
Sinn Féin, pe vremuri un partid-paria din cauza legăturilor sale cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), şi-a adjudecat aproape un sfert din voturi, probabil afectând destul de grav Fine Gael şi Fianna Fáil, adversarii de centru care au guvernat pe rând ţara timp de un secol. Victoria s-a datorat valului de indignare provocat de creşterea numărului de oameni fără adăpost, de scumpirea chiriilor şi de listele de aşteptare din spitale, dezamăgindu-i totodată pe cei obişnuiţi cu tradiţionala politică bipolară.
mai mult la www.hotnews.ro

Lasă un răspuns